Sağlam: “Meyve bahçelerinde kullanılan aletler dezenfekte edilmeli”

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, il genelinde toplam 4 bin 378 dekar alanda 9 bin 131 ton şeftali, 412 dekar alanda 2013 ton kiraz ve 196 dekar alanda 762 ton vişne üretimi yapıldığını belirterek, hastalık ve üretimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlam, meyve üretiminde hastalıklarla mücadelede kültürel yöntemlerin ön planda olduğunu ve bahçelerde yabancı ot mücadelesi ve budamalarda kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığına karşı da önlem alınması gerektiğini söyleyen Sağlam, bakterinin optimum gelişme sıcaklığının 28-30 santigrat derece olduğunu, enfeksiyonların sonbahar mevsiminde meydana geldiğini ve kış mevsimini hasta ağaçların aktif kanserlerinde geçirdiğini ifade etti.

Hastalık ve mücadele çalışmaları kapsamında kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Sağlam, meyve bahçelerinde kullanılan bitki koruma ürünlerinin tavsiye edilen dozlarda kullanılması gerektiğini söyledi. Sağlam, bu ürünlerin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ürünler olması ve üretici kayıt defterine kayıt edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlam, son olarak tüm üreticilere hastalıksız ve bereketli bir üretim sezonu diledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*